Krispig, sesampanerad tofu och fried rice

Gjorde detta för ett tag sen, blev SJUKT gott. Kommer inte ihåg receptet till 100% dock (plus att Tobbe skötte riset till största delen), men ungefär. Ska bli skönt att komma in i blogg-mode igen och skriva upp allt man blandar och rör i, istället för att som nu sitta och höfta. Som tur är är detta en ganska tacksam rätt att bara höfta med. Ta det du har, blanda med ris och knäck i ägg!
IMG_2539
3-4 personer
Tofu:
1 förp. fast tofu (Kung Markattas är bäst tycker jag)
Saften från 2 lime
2-3 msk soya
1-2 msk sesamolja (om man gillar det)
Hackad chili efter smak
Ev. lite peppar

Maizena
Sesamfrön
Chiliflakes
Salt och peppar
Rapsolja eller annan stekvänlig olja

Börja med att röra ihop limesaft, soya, sesamolja, chili och ev. lite peppar till en marinad. Skär tofun i lagom stora bitar (inte för stora) och lägg ner i marinaden. Vänd runt ett par gånger medans det andra förbereds. När tofun sedan är redo att stekas blandar man ihop maizena med sesamfrön, chiliflakes, ev. lite salt och svartpeppar. Vänd runt de marinerade tofubitarna i paneringen och stek sedan i ganska rejält med rapsolja så de får en härligt krispig yta! (Spara marinaden till det stekta riset!)

Fried rice:
ca. 5 dl kokt ris (vi använde råris senast)
2-3 morötter, grovt rivna
3-4 stjälkar salladslök, skivad
Sockerärtor, skurna i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, pressad
“En tumme” ingefära, skalad och hackad
Chili efter tycke och smak
Lime/citronsaft
Marinaden från tofun
2-3 ägg
Rapsolja
Salt, peppar
Koriander

Hetta upp lite olja i en panna, fräs på pressad vitlök, hackad ingefära och chili. Tillsätt sedan de rivna morötterna, skivad salladslök och sockerärtor (spara gärna lite salladslök til servering). När allt blivit lite mjukt blandar man ner riset, smaksätter med lite lime- eller citronsaft och marinaden från tofun (eller en kombination av ljus soya, sesamolja och ev. fisksås tills man är nöjd med smaken). När allt fått stekas ihop sänker man värmen och knäcker i ägg, rör runt hela tiden tills äggen börjar stelna och dra från plattan. Det ska inte bli omelett, men vara krämigt. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Toppa med salladslök och koriander, servera med den krispiga tofun och kanske lite rostade sesamfrön!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s