Kladdkaka med extra allt

Okej, nu ska ni få recept på den moffigaste kladdkakan. Vi snackar världens bästa kladdkaka i botten med ett lager av kolasås med jordnötter och flingsalt toppad med en mörk chokladtryffel. Hallå eller! Spar lite tid och köp den färdigkokade dulce de lechen, det får man göra om man vill. MEN. Gör för guds skull kakan kvällen innan och låt den stå till sig ordentligt i kylen. Bara ett tips.
IMG_2666
Kladdkaka
150 gram smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 nypa flingsalt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen när det smält. Rör ner socker, vaniljsocker, kakao och flingsalt i smöret. Knäck sedan i ett ägg i taget och blanda ordentligt. Till sist rör du ner mjölet. Bred ut smeten i den smorda formen och ställ in i mitten av ugnen i max 20 minuter, inte längre. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut och låt svalna i formen. (Vill man bara ha en vanlig kladdkaka är den grym som den är!)

Jordnöts-kola-sås med flingsalt
1 burk kondenserad mjölk
Salta jordnötter, grovt hackade
Flingsalt

Vill man koka den kondenserade mjölken själv är det plättlätt, det tar bara lite tid. Ställ burken oöppnad i en kastrull med vatten och koka i ca. 3 timmar. Vattnet måste täcka burken hela tiden! Så fyll på om det dunstar. När burken svalnat (det här kan man göra ganska långt innan man bakar kakan med andra ord) rör man ihop kolasåsen i en bunke tills den är slät, i med grovhackade, salta jordnötter tills du är nöjd med mängden och flingsalt tills du är nöjd med smaken. Det ska vara sött med en liten hint av saltet. Och crunchy av nötterna. Ljuvligt med andra ord. När du är nöjd med jordnötskolasåsen brer du den på den svala kladdkakan medans den ännu är i formen.

Mörk chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 gram mörk choklad, hackad

Koka upp grädde och smör i en kastrull och ta från plattan. Rör i den hackade chokladen tills du har en slät och fin tryffel. Låt den svalna något innan den hälls över kolasåsen. (Vill man kan man försöka få till en marmorerad look, men det är inte jättelätt. Och egentligen ganska onödigt.) Låt svalna helt, plasta och ställ in i kylen tills den stelnar helt. HELST över natten. Ta fram kakan en stund innan servering och låt den gotta till sig. Strö över lite jordnötter och flingsalt, servera!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s